Sprawdzony. Kruchy, ale się nie rozpada.
Bezglutenowy, może być bezmleczny, może być bezjajeczny.
do dużej miski przesiać:
110 g pełnoziarnistej mąki ryżowej (pewnie biała sprawdzi się równie dobrze?)
55 g mąki kukurydzianej (zastąpiłam ziemniaczaną)
pół łyżeczki soli
wmieszać:
55 g mielonych migdałów (albo innych orzechów)
wetrzeć palcami w suche 110 g zimnego masła/margaryny - aż zacznie toto przypominać okruchy chleba
jeśli tarta ma być słodka, można teraz dodać 70 g cukru
dodać 1 jajko (albo ok. 50 ml wody)
ulepić z ciasta kulę
i wyrabiać je ręcznie na blacie, aż będzie gładkie i miękkie
(jeśli się kruszy, trzeba dodać jeszcze trochę wody)
owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki
rozwałkować cienko między foliami
i używać według potrzeb
na przykład jako mazurkowej bazy:
(O marchewkowej masie "kajmakowej" z wierzchu - która się bardzo sprawdziła - w którymś kolejnym odcinku.)
wtorek, 17 kwietnia 2012
Spód do tart (i mazurków)
Etykiety:
bezglutenowe,
ciasto,
słodkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz