Apple ale, czyli coś w rodzaju bezalkoholowego cydru. Przepis angielski, prosty (jak to u gospodyń z Upshire), bardzo wakacyjny. Schłodzony napój przyjemnie gasi pragnienie. W domu został przezwany "pędzogonem".
kilogram dowolnych jabłek rozdziabać (nożem, maszyną, blenderem, whatever) - ze skórkami i pestkami (ale bez ogonków) i wrzucić do ok. 5 litrów wody
trzymać to tak przez tydzień, pod ściereczką, mieszając ze dwa razy dziennie
przecedzić do naczynia (przez gęste sitko, gazę albo czystą ściereczkę)
dodać
ok. 650 g cukru
ok. 30 gram utłuczonego świeżego imbiru
pół łyżeczki cynamonu (albo kawałek kory)
łyżeczkę goździków
wymieszać, aż cukier się rozpuści
zostawić na 24 godziny
jeszcze raz przecedzić
przelać do butelek, lekko zakręcić
zostawić na tydzień (albo dłużej)
poniedziałek, 2 lipca 2012
Apple Ale
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Ciekawy pomysł.....
Prześlij komentarz