Zdążyłam!
Jeszcze kwitły czarne bzy.
I teraz mam dwie buteleczki o dziwnym smaku i (ponoć) zdrowotnych właściwościach.
"1,5 litra wody zagotować, mieszając z kilogramem cukru, ostudzić, dodać 20 gramów kwasku cytrynowego. Do dużego szklanego słoja włożyć 20 dużych baldachimów bzu, trzy cytryny pokrojone w plastry. Zalać zimnym roztworem cukru, naczynie szczelnie zakręcić i zostawić na 5 dni, regularnie nim potrząsając. Następnie syrop odcedzić i napełnić wygotowane butelki. Przechowywać w chłodnym miejscu."
źródło: Metro.
Igor, dzięki za inspirację :)
poniedziałek, 2 lipca 2012
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Etykiety:
przetwory
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz