uroczy modny kolor
uroczy słodko-kwaśny smak
z delikatnym szaleństwem
1 kg rabarbaru
zagotować w nierdzewnym garnku z
250 ml wody
250 g cukru
50 ml dżinu
5 ziarenkami jałowca (nie dolałam dżinu, za to dorzuciłam trochę więcej jałowca)
pogotować pod przykrywką, aż rabarbar zmięknie
zdjąć z ognia
wystudzić
potraktować blenderem albo inną maszyną
sprawdzić, czy dość słodkie
i teraz:
albo użyć maszynki do robienia lodów (nie mam)
albo przełożyć do naczynia/naczynek i zamrozić, mieszając w międzyczasie kilka razy
po kilku godzinach (albo po nocy) sorbet będzie gotowy
czwartek, 21 czerwca 2012
Sorbet rabarbarowy z jałowcem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz