Szwedzi mają różne mięsne "bullary", a ja mam bullary z jagłem.
Dziś - z burakiem.
składniki*:
ugotowana kasza jaglana
burak - surowy albo upieczony albo ugotowany (obrobiony łatwiej utrzeć albo drobno pokroić)
mielone siemię lniane
posiekany czosnek
posiekana cebula
oliwa - lub inny dobry olej
trochę sosu sojowego - niekoniecznie
sól
pieprz
kumin - albo co tam komu pasuje
wszystko zblenderować, nie musi być gładko, ale umielona jaglanka lepiej lepi
dodać jeszcze słonecznika - albo pestek z dyni, sezamu, albo nie dodawać
lepić kulki
układać na blasze (natłuszczonej)
piec około 40 minut - w trakcie można przeturlać na inną stronę
Czasem używam innych warzyw. Mniej brudzą ręce ;) Seler na przykład jest super:
* Puszka podaje sensowne proporcje.
poniedziałek, 2 września 2013
Jagbullary
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz