Jedna z wielu wersji, ostatnio ulubiona:
Na suchej patelni uprażyć (przez 1-2 minuty) obrane pistacje (albo orzeszki piniowe...) ok. 50 gram. Przerzucić na deskę i lekko posiekać (albo nie siekać, tylko dorzucić potem do mielenia przypraw)>
Na tej samej rozgrzanej patelni uprażyć przez 1-2 minuty:
łyżkę wiórków kokosowych
łyżkę ziaren kolendry
łyżkę nasion kuminu
łyżkę czarnuszki
Zsypać z patelni do jakiegoś naczynia i wystudzić.
Zmielić przyprawy (nie za drobno).
Dodać 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Połączyć przyprawy z orzechami.
Taka mieszanka pięknie nadaje się na posypkę do hummusu.
środa, 30 stycznia 2013
Dukkah
Etykiety:
przyprawy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz