Syrop czekoladowy siedzi sobie w lodówce - i czeka na gości.
Upieczone banany?
Makowiec?
Szklanka (sojowego) mleka?
Syrop zawsze pod ręką.
A jak prosto się go robi...
zmieszać w garnuszku
- 1/2 szklanki proszku kakaowego
- 1 szklankę wody
podgrzać i rozpuścić kakao
dodać 2 szklanki cukru
podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia
gotować na średnim ogniu 3 minuty
(pilnować, żeby nie wykipiało)
dodać
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
ostudzić
przelać do szklanej butelki albo słoika
Z powyższej proporcji wychodzą 2 szklanki syropu.
Syrop będzie dobry przez kilka miesięcy.
niedziela, 24 lutego 2013
Syrop czekoladowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz