Namaczam czerwoną soczewicę przez noc.
Następnego dnia płuczę pod kranem, w sitku.
Na patelni rozgrzewam topione masło (lub oliwę).
Wrzucam soczewicę.
Mieszam drewnianą łopatką, aż ziarenka zaczną żółknąć.
Dolewam wrzącą wodę.
Mieszam.
Jak woda wyparuje, a całość nie gotowa, dolewam więcej wody.
Powinno być mniej więcej żółte i gładkie.
Przyprawy przygotowuję osobno.
Na małej patelni rozgrzewam topione masło (lub oliwę).
Wsypuję kumin i kolendrę.
szybko podsmażam.
Łączę z dhal.
Solę, pieprzę.
Cieszę się.
Lubię ten indyjski smak.
Prosty, ale odmienny.
Na zdjęciu - z listkami kolendry.
czwartek, 6 grudnia 2007
Dhal
Etykiety:
soczewica
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz