czyli upieczone buraki z białym, czosnkowym sosem
łagodne, jesienne
upiekłam buraki na blasze, pokrojone w pół-plastry, ale lepiej owinąć całe buraki w folię aluminiową i tak upiec. potem ostudzić, obrać, pokroić w plastry. zachowa się więcej soczystości. ale potrwa to dłużej
sos:
obciąć czubek główki czosnku i zawinąć w folię aluminiową
piec przez ok 45 minut (razem z burakami)
miękki miąższ czosnku wycisnąć z łupinek
dodać do śmietany z majonezem (pół na pół)
dodać śweży posiekany ząbek czosnku
przyprawić sokiem z cytryny, chilli, kuminem, odrobiną cukru
warto posypać posiekaną natką
(kolejny kolor, kolejny smak)
środa, 9 września 2009
Czerwień i biel
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz