Kolejne podejście do chleba pszennego na zakwasie. Najbardziej udane do tej pory - chleb wyrośnięty, elastyczny, lekko wilgotny, o łagodnym smaku. Dwa złote bochny, dwa złote słońca.
pierwszego dnia, wieczorem
po pierwsze: przygotować zaczyn
2-3 łyżki zakwasu
100 ml letniej wody
130 g mąki pszennej
wymieszać, zostawić na noc przykryte
po drugie: zaparkę
do 200g maki razowej pszennej
wmieszać łyżeczkę soli
zalać 200g gorącej wody
zostawić na noc
... noc ...
drugiego dnia
rozgnieść na papkę 100 g gotowanych kartofli
wymieszać ze 100 ml wody, łyżeczką soli, łyżeczką cukru
do dużej miski włożyć:
- papkę kartoflaną
- zaparkę
- 600g mąki pszennej (ja dałam pół na pół z razową, ale można dać tylko białą)
- ok 150 ml wody
lekko wymieszać
odstawić na godzinę
... 1 godzina...
dodać zaczyn, krótko wyrobić, odstawić na 10 minut
... 10 minut ...
wyrobić krótko i odstawić na 10 minut
... 10 minut ...
wyrobić krótko i odstawić na 30 minut
... 30 minut ...
wyrobić jeszcze raz, też krótko
włożyć do miski wysmarowanej oliwą
przykryć szczelnie folią
... 1 godzina ...
wyjąć, rozciągnąć na posypanym mąką blacie
zwinąć ponownie w kulę
... 1 godzina ...
wyjąć, rozciągnąć na posypanym mąką blacie
zwinąć ponownie w kulę
... 1 godzina ...
wyjąć ciasto z miski
podzielić na dwie części
przełożyć do form, w których będzie się piekło
(u mnie to były dwie, płytkie, okrągłe brytfanki)
gładkie ciasto powinno być na wierzchu
wszelkie spojenia od spodu
przykryć szczelnie folią, zostawić do wyrośnięcia
... 3 - 4 godziny ...
nagrzać piekarnik 240 stopni C
ja do niego wstawiam też na niższą półkę naczynie z wodą,
żeby parowało przez cały czas
chleby naciąć za pomocą żyletki (albo ostrego noża)
wstawić do pica
piec ok 45 minut
do zezłocenia
i aż wyjęte, postukane od spodu będą wydawać głuchy dźwięk
gotowe studzić na zewnątrz, na kratce
środa, 30 września 2009
Chleb pszenny razowy na zakwasie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Tylko skad zakwas?
Dostałam od znajomej, fajny, już "doświadczony". Podzieliłabym się z Tobą, tylko trochę mamy do siebie daleko ;)
Ale można też samemu zrobić: http://www.chleb.info.pl/index.php?id=20
Prześlij komentarz