pokruszyć 140 g herbatników
np. digestive z ciemną czekoladą
dodać 2 łyżki cukru
70 g roztopionego masła
wymieszać
przełożyć do foremki
ugnieść na dnie
włożyć do zamrażalnika
(najlepsza foremka będzie ze zdejmowanymi ściankami)
rozpuścić 200g ciemnej (albo jasnej, jak kto woli) czekolady
odstawić do wystygnięcia
przygotować 2 łyżki ekspresso
(jeśli z kawy rozpuszczalnej: 2 łyżeczki kawy na 2 łyżki gorącej wody)
odstawić do wystygnięcia
namoczyć 2 listki żelatyny (ok 3g) przez 4 - 5 minut
wyjąć z wody, odcisnąć
podgrzać w garnuszku z 2 łyżkami wody
dodać rozpuszczoną czekoladę
żółtka z 2 jajek
kawę
zmiksować, aż masa będzie gładka
ubić 200 g schłodzonej śmietanki
dodać do masy
ubić pianę z 2 białek
delikatnie wmieszać do masy
przełożyć masę na spód z kruchych ciastek, solidnie schłodzić
Masę można też przełożyć do 4 pucharków. Deser zawiera surowe jajka - decyzja własna, co o tym myślimy. Opcja bezjajeczna masa z bitej śmietany, czekolady i kawy, bez żelatyny, bez jajek.
sobota, 28 listopada 2009
Pianka czekoladowo-kawowa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz