Oto chlebek z Cypru.
Daktyla = po grecku palce.
δάκτυλα
z następujących składników wymieszać ciasto:
350g maki pszennej
75g maki pszennej razowej
75g maki kukurydzianej
300ml wody (najwyżej tyle! lepiej dodać mniej i ew. uzupełnić)
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżka płynnego miodu
wyrabiać przez około 10 minut (użyłam miksera)
stopniowo staje się jaśniejsze, bardziej błyszczące i elastyczne
--- odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia ---
odgazować (to znaczy na przykład: rozciągnąć, złożyć na 3 jak list, powtórzyć w drugim kierunku)
--- odstawić na 10 minut ---
podzielić na 6 części
z każdej uformować podłużną bułkę - paluch
układać ściśle jedna obok drugiej na blasze
--- odstawić na godzinę ---
powierzchnię posmarować mlekiem
posypać sezamem
piec w nagrzanym piekarniku (220 stopni), około 45 minut
Skórka chrupiąca, wnętrze puchate.
sobota, 20 lutego 2010
Daktyla
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz