zagotować 4 litry wody, dodać
1/3 łyżeczki tymianku
szczyptę kurkumy
1/3 łyżeczki kminku
½ kg wołowiny/cielęciny z kością
gotować 1 ½ godziny
dodać
4 – 5 średnich marchewek
dużą pietruszkę (rozkrojoną)
2 duże cebule
(lub por i kawałek selera)
3 pokrojone ząbki czosnku
½ łyżeczki imbiru
pieprz cayenne na czubku noża
sól
½ kurczaka
szczyptę bazylii
pęczek zielonej pietruszki
kilka liści selera i kopru
związane w pęczek
gotować ok godziny
wyjąć mięso i jarzyny
uzupełnić zupę wrzątkiem
dodać szczyptę majeranku
szczyptę kminku
pieprzu do smaku
ewentualnie sól
podawać z makaronem / lanymi kluskami / ziemniakami / kaszą kuskus / kaszą kukurydzianą
bardziej rozgrzewa bez kurczaka, na samej wołowinie / cielęcinie / baraninie
poniedziałek, 27 kwietnia 2009
Rosół wołowo-drobiowy
Etykiety:
zupa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz