Pierwszy raz upiekłam ciasto z margaryną... Zawsze trzymam się masła, bo lepsze, ale postanowiłam zaryzykować. Wyszło, słodkie, dobre. Ale z masłem na pewno byłoby lepsze ;) Następnym razem na pewno nie będę się już tak wygłupiać.
Przepis jest nieuciążliwy, wielkość ciasta rozsądna, słodycz przełamana nutką cytrynowości. Do herbaty jak znalazł.
utrzeć 120g masła/margaryny i 60g cukru
dodać:
2 jajka
180g mąki
ok pół łyżeczki sody
skórkę z 1 cytryny
4 łyżki mleka
wymieszać (użyłam miksera)
foremkę do ciasta wysmarować tłuszczem, obsypać mąką
przełożyć ciasto
piec około 45 minut w 180 st. C
tuż przed końcem pieczenia przygotować syrop:
w garnuszku na małym ogniu rozpuścić 60g cukru w soku z jednej cytryny
ciasto wyjąć z pieca, zostawić w formie
polać syropem
zostawić do wystygnięcia
przed podaniem wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem
wtorek, 2 marca 2010
Ciasto cytrynowe (nasączane)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz