Czy ktoś widział zielone ciasto? Bez sztucznych barwników?
Ja już tak. Podobne jest do biszkopta. Zielone.
Dziś jest Świętego Patryka. Irlandia, zielona wyspa, zielone ciasto...
rozgrzać piekarnik (180 st. C)
w misce zmieszać:
225 g mąki pszennej
30 g mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
w drugiej misce utrzeć na puszystą masę
100 g masła i 160 g cukru
dodać rozgnieciony widelcem miąższ z 1 dojrzałego awokado
jedno jajko
drugie jajko
połowę sypkiego
100 ml maślanki
drugą połowę sypkiego
(każdy kolejny składnik należy dodawać, kiedy poprzednie są połączone)
przełożyć do formy - natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170 st. C
piec przez 35-45 minut
(awokado nie ściemnieje, jeśli nie będzie musiało czekać obrane)
środa, 17 marca 2010
Zielone ciasto z awokado
Etykiety:
awokado,
ciasto,
eksperyment,
pieczenie,
słodkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
może jest jakiś pomysł na to, czym mogę zastąpić maślankę? bo potrzebuję trzymać się diety bezmlecznej
Pozdr. Luiza
Prześlij komentarz