Szarlotka minimalistyczna.
Bez glutenu, tłuszczu, mleka, jajek, może być bez cukru.
Przepis domaga się tartych jabłek, ale sprawdziłam wersję leniwą: przepuścić jabłka (bez gniazd i ogonków) przez sokowirówkę i połączyć sok z suchą masą. Działa. W każdym razie:
bierzemy 1,5 kg startych jabłek
dodajemy 300 g surowej kaszy jaglanej
garść rodzynek
przyprawy - np. wanilię, cynamon, kardamon
jeśli jabłka były kwaśne, można dosłodzić
przekładamy do formy - albo foremek: na zdjęciu wersja z silikonowej formy do robienia lodów, przetestowałam też silikonowe papilotki do muffinek
(uwaga nr 1: jeśli forma jest metalowa, trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia)
pieczemy półtorej godziny w 180 stopniach
(uwaga nr 2: ciasto wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu)
I gotowe. Zwięzłe, wilgotne, owocowo słodkie.
Tyle wyszło z 1/3 trzeciej powyższych proporcji:
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz