Zastrzeżenie - to nie blog kuchenno parapoetycki. To tylko zapiski z moich prób kuchennych. Próba, essai, esej? Tylko przyziemniej. Raz bardziej, raz mniej. Czas płynie, mijają pory roku, a u mnie w kuchni walczy potrzeba trzymania się tego, co sprawdzone z wolą eksploracji.

wtorek, 4 maja 2010

Pieczona dynia na słodko

Dynia jako deser, łagodny, ciepły smakołyk.

piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

w miseczce wymieszać cukier z cynamonem (wg uznania)
dynię ze skórą pokroić w trójkąty (albo inne formy)
ułożyć na blaszce, posmarowanej masłem



na dyni położyć gęstą śmietanę (niekonieczne)
posypać wiórkami masła i cukrem z cynamonem



wstawić do piekarnika
piec do zezłocenia (około godziny)



Podać można z bitą śmietaną.

Brak komentarzy: