Zastrzeżenie - to nie blog kuchenno parapoetycki. To tylko zapiski z moich prób kuchennych. Próba, essai, esej? Tylko przyziemniej. Raz bardziej, raz mniej. Czas płynie, mijają pory roku, a u mnie w kuchni walczy potrzeba trzymania się tego, co sprawdzone z wolą eksploracji.

poniedziałek, 27 kwietnia 2009

Kulki miodowe

w rondelku na małym ogniu
rozpuścić 60 dag miodu

50 dag płatków owsianych
wsypać na blachę i włożyć do średnio nagrzanego pieca
na 15 – 20 minut (mieszać)

do rondla wsypać
8 łyżek ciemnego kakao
dodawać, mieszając
roztopiony miód
1/3 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
gotować 2 min, zdjąć z ognia
wsypać płatki. mieszać
ochłodzić na 2 talerzach
letnie formować w 2 cm kulki

Brak komentarzy: