Zastrzeżenie - to nie blog kuchenno parapoetycki. To tylko zapiski z moich prób kuchennych. Próba, essai, esej? Tylko przyziemniej. Raz bardziej, raz mniej. Czas płynie, mijają pory roku, a u mnie w kuchni walczy potrzeba trzymania się tego, co sprawdzone z wolą eksploracji.

poniedziałek, 27 kwietnia 2009

Makaron zapiekany z niebieskim serem

200 g gorgonzoli
300 g krótkiego makaronu
duża cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
¾ szklanki kremówki
50 g tartego parmezanu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

makaron ugotować al dente
na oliwie zeszklić cebulę
dodać czosnek
lekko zrumienić

wymieszać: makaron, cebulę, czosnek, pokruszoną gorgonzolę, połowę parmezanu
naczynie żaroodporne wysmarować oliwą
wsypać makaron
zalać śmietanką
posypać resztą parmezanu

zapiekać w gorącym piekarniku
aż zacznie bąblować
zrumienić parmezan opiekaczem

można dodać garść
orzechów włoskich

Brak komentarzy: